Friday, August 14, 2015


​ ကင္​ဆာ​ျဖစ္​ေစ​ႏိုင္​တဲ့ ​အ​ႏၱ​ရာယ္​ရွိ ​ဟင္း​တ​ခြက္


​ေဒ​သ​ခံ​ေတြ​ရဲ့ ​အ​ႏွစ္​ၿခိဳက္​ဆံုး ​႐ိုး​ရာ​အ​စာ​တစ္​ခု​ျဖစ္​တဲ့ koi plaa ​ငါး​စင္း​ေကာ
​ ထိုင္း​ႏိုင္​ငံ ​အ​ေရွ႕​ေျမာက္​ပိုင္း​ေဒ​သ​မွာ ​ငါး​စိမ္း​နဲ႔​လုပ္​တဲ့ ​႐ိုး​ရာ​အ​စာ​တစ္​မ်ိဳး​ေၾကာင့္ ​ေဒ​သ​တြင္း​မွာ ​အ​သည္း​ကင္​ဆာ ​ျဖစ္​ပြား​မႈ ​မ်ား​လာ​တာ​ကို ​ေတြ႕​ရွိ​ရ​ၿပီး​တဲ့​ေနာက္​မွာ ​ဆ​ရာ​ဝန္​ေတြ​က ​ဒီ​ေဘး​အ​ႏၱ​ရယ္​အ​တြက္ ​အ​သိ​ပ​ညာ​ေပး​မႈ​ေတြ ​ႀကိဳး​စား​ေဆာင္​ရြက္​ေန​ၾက​ပါ​တယ္။

​ထိုင္း​ႏိုင္​ငံ​လူ​ဦး​ေရ​ရဲ့ ​သံုး​ပံု​တစ္​ပံု​ေလာက္ ​ေန​ထိုင္​ၾက​တဲ့ ​ထိုင္း​ႏိုင္​ငံ​အ​ေရွ႕​ေျမာက္​ပိုင္း ​ပင္​လယ္​နဲ႔​ေဝး​တဲ့ Isaan (​အီ​စံ) ​ကုန္း​ျပင္​ျမင့္​ဟာ ​ေျခာက္​ေသြ႕​ၿပီး ​အဲ​ဒီ​ေဒ​သ​မွာ​ေန​ထိုင္​သူ ​အ​မ်ား​စု​ဟာ ​လာ​အို​မ်ိဳး​ႏြယ္​စု​ေတြ ​ျဖစ္​ၾက​သ​လို ​ဆင္း​ရဲ​ႏြမ္း​ပါး​သူ​ေတြ​လည္း ​ျဖစ္​ၾက​ပါ​တယ္။ ​လာ​အို​ႏိုင္​ငံ​က​ေတာ့ ​ရ​ရာ ​အ​ဆင္​ေျပ​တဲ့ ​ဟင္း​ခတ္​အ​ေမြွး​အ​ႀကိဳင္​ေတြ​ကို ​ထည့္​သံုး​ၿပီး ​ခပ္​စပ္​စပ္ ​ခ်က္​တဲ့ ​ဟင္း​ခ်က္​နည္း​အ​ဆန္း​ေတြ​ေၾကာင့္ ​လူ​သိ​မ်ား​ၾက​ပါ​တယ္။

Isaan ​ေဒ​သ​က ​ျမစ္​ေတြ ​ကန္​ေတြ ​ရွိ​တဲ့​ေန​ရာ​မွာ​ဆို ​ဖမ္း​မိ​တဲ့ ​ငါး​ေသး​ေလး​ေတြ​ကို ​အ​စိမ္း​လိုက္​ႏုပ္​ႏုပ္​စင္း၊ ​ေဒ​သ​ထြက္ ​ဟင္း​ခတ္​အ​ေမြွး​အ​ႀကိဳင္​ေတြ၊ ​သံ​ပု​ရာ​ရည္​နဲ႔ ​ခါ​ခ်ဥ္​ေကာင္​အ​ရွင္​ေတြ​ထည့္​ၿပီး ​လက္​နဲ႔​ေရာ​နယ္​ထား​တဲ့ koi plaa ​ေခၚ ​အ​နံ႔​စူး​တဲ့ ​ငါး​စင္း​ေကာ​သုတ္ ​တစ္​မ်ိဳး​ဟာ ​ေဒ​သ​ခံ​ေတြ​ရဲ့ ​အ​ႏွစ္​ၿခိဳက္​ဆံုး ​႐ိုး​ရာ​အ​စား​အ​စာ​တစ္​ခု ​ျဖစ္​ပါ​တယ္။ ​ဒါ​ေပ​မယ့္ ​ဒီ​ဟင္း​လ်ာ​ဟာ ​အ​သက္​အ​ႏၱ​ရာယ္ ​ႀကီး​မား​လွ​ပါ​တယ္။

​ထိုင္း​အ​ေရွ႕​ေျမာက္​ပိုင္း​ေဒ​သ​က ​ေဒ​သ​ခံ​ေတြ​အ​ၾကား ​အ​သဲ​ကင္​ဆာ​ျဖစ္​ပြား​မႈ​ႏႈန္း ​သိ​သိ​သာ​သာ​ျမင့္​တက္​ေန​တာ ​ႏွစ္​ေပါင္း ​ဆယ္​ႏွစ္​ေက်ာ္​ၾကာ​ေန​ၿပီ​ျဖစ္​ၿပီး ​အ​မ်ိဳး​သား​ေတြ​မွာ​ဆို ​ကင္​ဆာ​ေရာ​ဂါ ​ျဖစ္​ပြား​သူ​ေတြ​ရဲ့ ​တ​ဝက္​ေက်ာ္​က ​အ​သဲ​ကင္​ဆာ ​ျဖစ္​ေန​ၾက​သူ​ေတြ​ပါ။

​ဒီ​လို ​အ​သဲ​ကင္​ဆာ ​က်ယ္​က်ယ္​ျပန္႔​ျပန္႔ ​ျဖစ္​ပြား​ေန​တာ​ဟာ ​ငါး​စိမ္း​ရဲ့ ​အ​သား​မွာ​ပါ​တဲ့ liver fluke ​လို႔​ေခၚ​တဲ့ ​သန္​ေကာင္​ျပား ​ကပ္​ပါး​အ​မ်ိဳး​အ​စား​တစ္​ခု​နဲ႔ ​ဆက္​ႏြယ္​ေန​တယ္​ဆို​တာ​ကို ​သိ​ရွိ​ေန​တာ ​အ​ခ်ိန္​အ​ေတာ္​ၾကာ​ၿပီ ​ျဖစ္​ပါ​တယ္။

​ဒါ​ေပ​မယ့္ ​အဲ​ဒီ​လို ​ေဒ​သ​ခံ​ေတြ​ရဲ့ ​စား​ေသာက္​ပံု ​ေျပာင္း​လဲ​ေအာင္ ​ငါး​စင္း​ေကာkoi plaa ​ကို ​စား​ခါ​နီး​မွာ ​ပိုး​ေသ​ေအာင္ ​မီး​နဲ႔​ခ်က္​စား​ဖို႔ ​တိုက္​တြန္း​ႏွိုး​ေဆာ္​မႈ​ေတြ​ကို ​ၿပီး​ခဲ့​တဲ့ ၁၀ ​ႏွစ္​ေလာက္​က​ပဲ ​ႀကိဳး​စား​လုပ္​ေဆာင္​ႏိုင္​ခဲ့​ၾက​ပါ​တယ္။

​အ​ညစ္​အ​ေၾကး​စြန္႔​ရာ​က​ေန ​ကပ္​ပါး​ပိုး ​ဥ​ေတြ ​ေရ​ထဲ​ကို ​က်​ေရာက္
​ကပ္​ပါး​ပိုး ​ပ်ံ့​ပြား​မႈ

​ငါး​စား​ရာ​က​ေန ​တ​ဆင့္ ​ခ​ႏၶာ​ကိုယ္​ထဲ​ကို ​ကပ္​ပါး​ပိုး​တြယ္​ကပ္​ခံ​ရ​သူ​ေတြ ​အ​ညစ္​အ​ေၾကး​စြန္႔​ရာ​က​ေန ​အဲ​ဒီ​ပိုး​ေတြ​ရဲ့ ​ဥ​ေတြ​ဟာ ​ေရ​ထဲ​ကို ​ျပန္​လည္​က်​ေရာက္ ​သံ​သ​ရာ​လည္​ၾက​တာ ​ျဖစ္​ပါ​တယ္။

Khon Kaen ​တ​ကၠ​သိုလ္​ရွိ ​အ​ပူ​ပိုင္း​ေဒ​သ​ေရာ​ဂါ​ဆိုင္​ရာ ​သု​ေတ​သ​န ​ဓာတ္​ခြဲ​ခန္း​က Dr. Banchob Sripa ​က​ေတာ့ ​ဒီ​ကပ္​ပါး​ေတြ ​လူ​ခ​ႏၶာ​ကိုယ္​တြင္း ​က်​ေရာက္​တဲ့ ​ဆက္​စပ္​မႈ​ကို ​ေလ့​လာ​ေန​တာ ​ႏွစ္​ေပါင္း ၃၀ ​ေက်ာ္​ရွိ​ေန​ၿပီ​လို႔ ​ဆို​ပါ​တယ္။

​ဒီ​ကပ္​ပါး​ဟာ ​ၾကား​ခံ​သက္​ရွိ​ရဲ့ ​ခ​ႏၶာ​ကိုယ္​တြင္း ​တစ္​ရႉး​ကို ​ေယာင္​ယမ္း​ေစ​တဲ့ ​ဓါ​တု​ပ​စၥည္း​တ​မ်ိဳး​ကို ​ထုတ္​ေပး​ပါ​တယ္။ ​အဲ​ဒီ ​ေယာင္​ယမ္း​ဒဏ္​ရာ​ဟာ ​ႏွစ္​ေပါင္း​မ်ား​စြာ ​ၾကာ​လာ​တဲ့​အ​ခါ ​နာ​တာ​ရွည္ ​ဒဏ္​ရာ​ျဖစ္​လာ​ၿပီး ​ကင္​ဆာ​ေရာ​ဂါ​ကို ​ျဖစ္​ပြား​ေစ​တာ​လို႔​လည္း ​ဆို​ပါ​တယ္။

​တ​ခ်ိဳ႕​ေဒ​သ​ေတြ​မွာ​ဆို ​လူ ၈၀ ​ရာ​ခိုင္​ႏႈန္း​ေလာက္​ဟာ ​ဒီ​ကပ္​ပါး​ေၾကာင့္ ​အ​သည္း​ကင္​ဆာ​ျဖစ္​တာ​ကို ​သူ​တို႔​အ​ဖြဲ႕​က ​ေလ့​လာ​ေတြ႕​ရွိ​ရ​ၿပီး ​တ​ခ်ိဳ႕​ဆို ၄ ​ႏွစ္​အ​ရြယ္​အ​ထိ ​ငယ္​ရြယ္​သူ​ေတြ​ပင္ ​ပါ​ဝင္​ၾက​ေၾကာင္း၊ ​ဒါ​ေပ​မယ့္ ​အ​သက္ ၅၀ ​မ​တိုင္​ခင္ ​အ​သဲ​ကင္​ဆာ​ျဖစ္​ပြား​သူ ​ရွား​ပါး​ၿပီး ​ျဖစ္​လာ​ရင္​လည္း ​လူ​နာ​ေတြ​အ​တြက္ ​ေမ်ွာ္​လင့္​ခ်က္ ​အ​နည္း​ငယ္​သာ ​ရွိ​ႏိုင္​တယ္​လို႔ Dr. Banchob Sripa ​က​ေျပာ​ပါ​တယ္။

​သူ​တို႔​ေလ့​လာ​မႈ​ေတြ​လုပ္​ေန​တဲ့ ​တ​ကၠ​သိုလ္​က ​ေဆး​ရံု​မွာ​ေတာ့ cholangiocarcinoma ​လို႔​ေခၚ​တဲ့ ​သည္း​ေျခ​ကင္​ဆာ ​တစ္​မ်ိဳး ​ျဖစ္​ပြား​သူ​ေပါင္း​ဟာ ​တ​ႏွစ္​ကို ၂ ​ေထာင္​ေလာက္ ​ရွိ​ၿပီး ​လူ​နာ ၂၀၀ ​ဝန္း​က်င္​ေလာက္​ကို​သာ ​ကု​သ​ႏိုင္​တယ္​လို႔ ​ဆို​ပါ​တယ္။ ​သူ​တို႔​ရဲ့ ​အ​သည္း​တြင္း​မွာ​ျဖစ္​ေန​တဲ့ ​ကင္​ဆာ​က်ိတ္​ကို ​ျဖတ္​ထုတ္ ​ခြဲ​စိတ္​ကု​သ​တဲ့​နည္း​နဲ႔ ​ကု​ေပး​ေန​တာ​လို႔​လည္း Dr. Sripa ​က​ေျပာ​ပါ​တယ္။

​က်န္​တဲ့​လူ​နာ​ေတြ​ကို​ေတာ့ ​ေရာ​ဂါ​သက္​သာ​ေစ​တဲ့​ေဆး​ေပး ​ကု​သ​နည္း​နဲ႔ ​သည္း​ေျခ​ရည္​ပႊန္​ကို ​စစ္​ထုတ္​ေပး​တဲ့ ​နည္း​ေတြ​နဲ႔ ​ကု​ေပး​တယ္​လို႔ ​ဆို​ပါ​တယ္။

​အ​ေကာင္း​ဆံုး ​ထိ​ေရာက္​တဲ့ ​ကု​သ​မႈ​က​ေတာ့ ​ႀကိဳ​တင္​ကာ​ကြယ္​မႈ​ပဲ ​ျဖစ္​ပါ​တယ္။

Dr. Sripa ​နဲ႔​အ​ဖြဲ႕​ဟာ liver fluke ​သန္​ေကာင္​ျပား ​ကပ္​ပါး ​သက္​ေရာက္​မႈ ​အ​မ်ား​ဆံုး​ျဖစ္​ပြား​ရာ ​ေဒ​သ​ျဖစ္​တဲ့ Khon Kaen ​ေတာင္​ပိုင္း​က Lawa Lake ​လို႔​ေခၚ​တဲ့ ​စို​စြတ္​တဲ့​ေဒ​သ​တ​ေလ်ွာက္​ရွိ ​ရြာ​ေတြ​အ​တြက္ ​ေဒ​သ​အ​ေျခ​စိုက္ ​က်န္း​မာ​ေရး ​ပ​ညာ​ေပး ​သင္​တန္း​တ​ခု​ကို ​ဖြင့္​လွစ္​ထား​တာ​ျဖစ္​ပါ​တယ္။

​ပ​ညာ​ေပး ​ေဟာ​ေျပာ​တာ​ဟာ ​ေနာက္​မ်ိဳး​ဆက္​ေတြ​ကို ​အ​ေထာက္​အ​ကူ ​ျဖစ္​ေစ​ပါ​တယ္
​ပ​ညာ​ေပး​ျခင္း

​ငါး​စိမ္း​စား​တဲ့ ​ေဘး​အ​ႏၱ​ရာယ္​ကို ​သိ​ႏိုင္​ဖို႔ ​ပ​ညာ​ေပး​ေဟာ​ေျပာ​တာ​ဟာ ​ေနာက္​မ်ိဳး​ဆက္​ေတြ​ကို ​အ​ေထာက္​အ​ကူ ​ျဖစ္​ေစ​ပါ​တယ္။

​ေဒ​သ​တြင္း​မွာ ​အ​ဓိ​ေရာက္​ဆံုး​ျဖစ္​မယ့္ ​နည္း​လမ္း​ေတြ​ကို ​သံုး​ၿပီး ​ပ​ညာ​ေပး​မႈ​ေတြ ​စ​တင္​လုပ္​ေဆာင္​ခဲ့​ၾက​ပါ​တယ္။ ​ေဒ​သ​တြင္း​က ​အ​မ်ား​႐ို​ေသ​ေလး​စား​တဲ့ ​ရပ္​ရြာ​ေခါင္း​ေဆာင္​ေတြ​ကို ​စု​ေဆာင္း​ၿပီး ​ေဆြး​ေႏြး​ေျပာ​ဆို​တာ​ေတြ​ရွိ​သ​လို ​အ​ေရွ႕​ေျမာက္​ပိုင္း ​ဂီ​တ​နဲ႔​ဟာ​သ​ေႏွာ ​ေျပာ​ဆို​တာ​မ်ိဳး​ေတြ​နဲ႔​လည္း ​အား​ျဖည့္ ​ေဆာင္​ရြက္​ခဲ့​ၾက​ပါ​တယ္။

​ဒါ့​အ​ျပင္ ​ကိုယ္​တြင္း​ကပ္​ပါး​ေကာင္​ေတြ​ရဲ့ ​ဘ​ဝ​စက္​ဝန္း​လည္​ပတ္​ပံု​နဲ႔ ​ပတ္​သက္​တဲ့ ​အ​လြယ္​တ​ကူ​နား​လည္​ႏိုင္​မယ့္ ​အ​ခ်က္​အ​လက္​ေတြ​ကို​လည္း ​သီ​ခ်င္း​ေတြ​အ​ျဖစ္ ​ေရး​ဖြဲ႕​စပ္​ဆို​ခဲ့​ၾက​ပါ​တယ္။

​ကပ္​ပါး ​သား​ေလာင္း​ေကာင္​ေတြ​ဟာ ​ငါး​အ​သား​ထဲ​မွာ ​နစ္​ျမဳပ္​ေန​တာ​ျဖစ္​ၿပီး ​စား​သံုး​လိုက္​ပါ​က ​လူ႔​အ​သည္း​ထဲ​မွာ ​သက္​ႀကီး​ေကာင္​ေတြ​အ​ျဖစ္ ​ႀကီး​ထြား​လာ​ပါ​တယ္။

​ဒိ​ေနာက္ ​ခ​ႏၶာ​ကိုယ္​တြင္း​ေရာက္​တဲ့ ​သက္​ႀကီး​ေကာင္​ေတြ​က ​အု​တဲ့ ​ဥ​ေတြ​ဟာ ​ခ​ႏၶ​ကိုယ္​က ​စြန္႔​ပစ္​လိုက္​တဲ့ ​အ​ညစ္​အ​ေၾကး​ေတြ​နဲ႔​အ​တူ ​ေရ​ထဲ​ျပန္​လည္ ​ေရာက္​သြား​ၿပီး ​အဲ​ဒီ​ဥ​က ​သား​ေပါက္​ေတြ​ကို​စား​တဲ့ ​ခ​႐ု​တစ္​မ်ိဳး​ရဲ့ ​ခ​ႏၶာ​ကိုယ္​က​တ​ဆင့္ ​ငါး​ေတြ​ရဲ့​ကိုယ္​ထဲ ​ဝင္​ေရာက္​ၾက​တာ​ျဖစ္​ပါ​တယ္။

Dr. Sripa ​နဲ႔​အ​ဖြဲ႕​ဟာ ​ေဒ​သ​တြင္း​ရွိ ​ရြာ​က​လူ​ေတြ​ကို ​အ​သည္း​ထဲ​မွာ ​ကပ္​ပါး​ပိုး ​ရွိ​မ​ရွိ ​သိ​ႏိုင္​ဖို႔ ​သယ္​ရ​လြယ္​တဲ့ ultrasound ​စက္​အ​ေသး​စား​နဲ႔ ​ရြာ​ေတြ​ကို ​လိုက္​လံ ​စစ္​ေဆး​ေပး​ပါ​တယ္။

​အ​သက္​ႀကီး​သူ​အ​ေတာ္​မ်ား​မ်ား​မွာ ​ကပ္​ပါး​ပိုး​သက္​ေရာက္​မႈ​ရွိ​ေန​တာ ​အံ့​ဩ​စ​ရာ​ေကာင္း​ေလာက္​ေအာင္ ​ေတြ႕​ရွိ​ရ​ၿပီး ​ဒီ​အ​ခ်က္​က ​ေဒ​သ​ခံ​ေတြ​ဟာ ​ငါး​စိမ္း​ဆက္​စား​ေန​ေသး​တယ္​ဆို​တာ​ကို ​ျပ​သ​ေန​ပါ​တယ္။

​တ​ခါ​တ​ေလ​ေတာ့ ​ခ်က္​စား​တယ္၊ ​ဒါ​ေပ​မယ့္ ​တ​ခါ​တ​ေလ​ေတာ့ ​ေမ့​သြား​တယ္ ​ဆို​ၿပီး ​အ​သက္ ၆၁ ​ႏွစ္​အ​ရြယ္ Jongluck Laonongkwa ​ဆို​သူ ​အ​မ်ိဳး​သား​ႀကီး​က ​ေျပာ​ပါ​တယ္။ ​သူ​ရဲ့ ​အ​သည္း​မွာ​ေတာ့ ​ကပ္​ပါး​ေကာင္​ေတြ​က ​ဖိ​စီး​ေန​ၿပီ ​ျဖစ္​ပါ​တယ္။

​အ​သည္း​ကင္​ဆာ​က ​အ​သက္​ႀကီး​ပိုင္း​က်​မွ ​ျဖစ္​ေပၚ​တာ​မ်ား
​ကပ္​ပါး ​တြယ္​ကပ္​မႈ​ဟာ ​အ​သက္​ငယ္​ခ်ိန္​မွာ ​စ​တင္​ျပန္႔​ပြား​ေပ​မယ့္ ​အ​သည္း​ကင္​ဆာ​က ​အ​သက္​ႀကီး​ပိုင္း​က်​မွ ​ျဖစ္​ေပၚ​တာ ​မ်ား​ပါ​တယ္။

​အ​သည္း​ကင္​ဆာ​ျဖစ္​ရ​တဲ့ ​အ​ေၾကာင္း​ရင္း​ေတြ​ကို ​ေဒ​သ​ခံ ၆၀ ​ရာ​ခိုင္​ႏႈန္း​ေလာက္​က​ေတာ့ ​နား​လည္​ၿပီ​လို႔ ​ထင္​ပါ​တယ္၊ ​အ​သည္း​ကပ္​ပါး​ကို​လည္း ​သ​တိ​ထား​မိ​ၾက​ပါ​ၿပီ ​ဆို​ၿပီး Dr. Sripa ​က ​ေျပာ​ပါ​တယ္။

​ဒါ​ေပ​မယ့္ ၁၀ ​ရာ​ခိုင္​ႏႈန္း​ေလာက္​က​ေတာ့ ​ငါး​စိမ္း​ကို ​ဆက္​စား​ေန​ၾက​ဆဲ​ျဖစ္​ၿပီး ​သူ​တို႔​ေတြ​ဟာ ​မ​ေျပာင္း​လဲ​ႏိုင္​ၾက​ဘူး၊ ​ဒါ​ေၾကာင့္ ​က်​ေနာ္​တို႔​အ​ေန​နဲ႔ ​ပတ္​ဝန္း​က်င္​ကို ​ေျပာင္း​လဲ​ေပး​သင့္​တယ္၊ ​ငါး​ေတြ​ကို ​ေရာ​ဂါ​ကူး​စက္​မႈ​နည္း​ေအာင္၊ ​ပို​မို​သန္႔​ရွင္း​ေအာင္ ​လုပ္​ရ​မယ္​လို႔​လည္း ​ဆို​ပါ​တယ္။

​ဒါ့​အ​ျပင္ ​ကပ္​ပါး​ပိုး ​ဥ​အ​ေရ​အ​တြက္​ေလ်ာ့​နည္း​သြား​ေစ​ဖို႔ ​လူ​ေတြ ​အိမ္​သာ​သံုး​ၾက​ဖို႔​နဲ႔ ​ေရ​ကန္​ထဲ​ကို ​အ​ညစ္​အ​ေၾကး​မ​စြန္႔​ၾက​ဖို႔ ​ပ​ညာ​ေပး​အ​စီ​အ​စဥ္​ရဲ့ ​အ​ခန္း​က​႑​တစ္​ခု​အ​ေန​နဲ႔ ​အ​ေလး​ထား ​လုပ္​ေဆာင္​ေန​ၾက​ပါ​တယ္။

​အ​ခု​လို ​စည္း​ရံုး​လႈံ​ေဆာ္​မႈ​ေတြ ​လုပ္​ေန​တဲ့​ရြာ​ေတြ​မွာ ​ကပ္​ပါး​ေၾကာင့္ ​ေရာ​ဂါ​ျဖစ္​ပြား​မႈ​ႏႈန္း ​အ​ေတာ္​က်​ဆင္း​လာ​ၿပီး ​တ​ခ်ိဳ႕​ေန​ရာ​မွာ​ဆို ၁၀ ​ရာ​ခိုင္​ႏႈန္း​ေအာက္​ထိ ​က်​ဆင္း​လာ​ပါ​တယ္။

​အ​သည္း​ကင္​ဆာ​ျဖစ္​ပြား​မႈ​ႏႈန္း ​က်​ဆင္း​ေအာင္ ​ပို​မို​အ​ခ်ိန္​ေပး​လုပ္​ေဆာင္​ရ​မွာ​ျဖစ္​ေပ​မယ့္ ​လူ​ငယ္​ေတြ​ရဲ့ ​စိတ္​ေန​သ​ေဘာ​ထား ​ေျပာင္း​လဲ​လာ​မႈ​က ​အား​တက္​ဖို႔​ေကာင္း​လာ​ပါ​တယ္။

​အ​သက္ ၇၁ ​ႏွစ္​အ​ရြယ္ Kamphan Sapsombat ​ဆို​သူ ​အ​ဖိုး​အို​ဟာ ​ခြဲ​စိတ္​လို႔​မ​ရ​ႏိုင္​ေတာ့​တဲ့ ​ကင္​ဆာ​က်ိတ္​ေၾကာင့္ ​ေဆး​ရံု​မွာ ​တက္​ေရာက္​ကု​သ​ေန​ရ​ပါ​တယ္။ ​သည္း​ေျခ​ရည္​ပႊန္ ​ပိတ္​တဲ့​လ​ကၡ​ဏာ​အ​ျဖစ္ ​သူ႔​ရဲ့​အ​သား​အ​ေရာင္​နဲ႔ ​မ်က္​လံုး​ေတြ​ဟာ ​အ​ဝါ​ေရာင္​အ​ျဖစ္ ​ေျပာင္း​လဲ​ေန​ပါ​ၿပီ။

​သူ႔​ရဲ့​သ​မီး​ျဖစ္​သူ Rattana ​က ​သူ႔​အ​ေဖ​ဟာ ​ငါး​ကို ​အ​စိမ္း​စား​လာ​တာ ​တ​သက္​လံုး​ပါ​ပဲ​လို႔ ​ေျပာ​ဆို​ခဲ့​ၿပီး ​က်န္​တဲ့​သူ​တို႔​မိ​သား​စု​ေတြ​က​ေတာ့ ​မ​ၾကာ​ေသး​ခင္ ​ႏွစ္​ေတြ​အ​တြင္း​က​ပဲ ​ငါး​စိမ္း​စား​တာ ​ရပ္​လိုက္​ၿပီ​လို႔ ​ေျပာ​ပါ​တယ္။

​သူ႔​အ​ေဖ​ရဲ့​ဘ​ဝ​လို ​အ​ဆံုး​သတ္​ရ​မယ့္ ​အ​သက္​ေဘး​အ​ႏၱ​ရာယ္​ကို ​သူ​တို႔ ​ေကာင္း​ေကာင္း​ႀကီး ​နား​လည္​ခဲ့​ၾက​ျဖစ္​ပါ​တယ္။

(​အ​ေရွ႕​ေတာင္​အာ​ရွ ​သ​တင္း​ေထာက္ Jonathan Head ​ေရး​သား​တဲ့ Deadly dish: the dinner that can give you cancer ​ေဆာင္း​ပါး​ကို ​ဆီ​ေလ်ွာ္​ေအာင္ ​ျပန္​ဆို​တင္​ျပ​ထား​တာ ​ျဖစ္​ပါ​တယ္။)

BBC Burmese

No comments:

Post a Comment

အင္တာနက္ျမန္နွဳန္းစမ္းရန္နွင့္အခ်ိန္